Hyaluronihappo ihonhoidossa

Suosin itse omalle kuivalle iholleni hyaluronihappoa, sillä se on tehokas ja hellävarainen ainesosa ihon tehokosteutukseen. Ajattelin tässä blogitekstissä avata hieman, miten hyaluronihappo toimii ja millainen ainesosa se on. Saan nimittäin paljon kyselyitä juurikin hyaluronihapon käytöstä ja nimenä se saattaa aluksi vaikuttaa hieman pelottavalta.

Hyaluronihappo on todella suosittu ainesosa ihonhoidossa, sillä se oikeasti toimii tehokkaasti. Hyaluronihappo on myös yksi ainesosa, jota on oikeasti paljon tutkittu ja sen hyödyt ihonhoidossa tunnetaan hyvin. Kyseessä ei siis ole mikään ohimenevä trendi, joita säännöllisesti ihonhoidossa esille nousee.

Hyaluronihappoa käytetään usein kuivan ihon tehokosteutukseen. Hyaluronihapon teho perustuu sen kykyyn sitoa itseensä suuria määriä kosteutta. Hyaluronihappo kykenee sitomaan jopa 1000 kertaa painonsa verran kosteutta ja on tämän vuoksi kaikkein kosteuttavin ainesosa. Hyaluronihapon kosteuttava vaikutus on nähtävillä iholla heti ja sen kosteuttava vaikutus kestää iholla pitkään. Kosteuttavan vaikutuksen vuoksi hyaluronihappoa käytetään korealaisessa kosmetiikassa paljon. Korealaisessa kosmetiikassa hyaluronihappoa käytetään myös edullisissa kosmetiikkatuotteissa, eli kyseessä ei ole mikään premium-ainesosa (ainakaan korealaisessa kosmetiikassa ;) ) Hyaluronihappo on lähtökohtaisesti kallis ainesosa ja kosmetiikassa sen pitoisuudet ovat tästä syystä vähäisiä. Olen aiemminkin liputtanut korealaisten tuotteiden hinta/laatusuhdetta ja tässä korealaiset ihonhoitotuotteet erottautuvat edukseen, sillä ne sisältävät hyaluronihappoa todella suuria määriä. (Esim. Mizonin hyaluronihapposeerumi sisältää 50% hyaluronihappoa).  Jo 10% hyaluronihappoa tuotteessa on todella paljon. Ainesosaluettelon perusteella ei voida päätellä, kuinka paljon hyaluronihappoa tuote sisältää. Jos siis valmistaja ei sitä itse esim. tuotekuvauksissa kerro, ei me jälleenmyyjät voida sitä itse ainesosaluettelosta päätellä. Ainesosaluettelossa ainesosat ovat kuitenkin listattu isoimmasta pienempään eli jos hyaluronihappo on listan ensimmäisenä, sisältää tuote eniten hyaluronihappoa. Jos taas ainesosa on listan viimeisenä, voidaan päätellä että tuotteessa on sitä melko pieni määrä (kannattaa kuitenkin muistaa, että pienikin määrä riittää kosteuttamaan ihoa!).

Hyaluronihappo sopii yleensä kaikille ihotyypeille, sillä hyaluronihappoa on ihossa luonnostaan. Hyaluronihappo sopii loistavasti kuivan ihon lisäksi ikääntyvälle iholle. Sen lisäksi, että se sitoo itseensä kosteutta, hyaluronihappo siloittaa myös juonteita ja saa kasvot näyttämään nuorekkaammalta. Hyaluronihappoa on ihossa luonnostaan mutta sen määrä vähenee ihon ikääntyessä. Kun hyaluronihapon määrä vähenee, iho kuivuu ja menettää kimmoisuuttaan. Mitä enemmän ihossa on hyaluronihappoa, sitä sileämmältä se näyttää. Tästä syystä ikääntyvän ihon ihonhoidossa on tärkeä muistaa kosteutus ja siinä hyaluronihappo on ehdoton ykkönen. Ihon oman hyaluronihapon tuotannon vähenemistä ei kuitenkaan kosmetiikalla pystytä paikkaamaan, koska kosmetiikkatuotteet eivät imeyty ihon sisään.

Hyaluronihappoa on esimerkiksi kasvovesissä, seerumeissa, kasvonaamioissa ja kasvovoiteissa. Seerumeissa yleensä pitoisuus on korkeimmillaan. Hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita voi käyttää päivittäin ja niitä suosittelemme erityisesti kuivalle ja ikääntyvälle iholle päivittäin käytettäväksi.

Vaikka ihosi ei olisi erityisen kuiva, suosittelen silti esimerkiksi yhtä hyaluronihappoa sisältävää tuotetta ihonhoitorutiiniin.