Ihonhoitorutiini aamulla ja illalla

Ihonhoitorutiniisi voi olla täysin sama aamulla ja illalla mutta jos haluat tehostaa ihonhoitoa, vaihda tuotteita ja rutiinia illaksi. Aamulla myös todennäköisesti haluat säästää aikaa ja siten ihonhoitorutiinisi voi olla aamulla hyvinkin simppeli.

Aloitetaan aamusta! Aamulla ihonhoitorutiini voi koostua pelkästään:

 1. Pikainen ihon puhdistus, joko vesipohjaisella puhdistusaineella tai misellivedellä
 2. Kasvovesi. Älä unohda kasvovettä, jos haluat muiden ihonhoitotuotteiden toimivan tehokkaasti.
 3. Seerumi. Voit jättää seerumin myös pois
 4. Kosteusvoide + aurinkosuoja, jos olet lähdössä ulos (jos vietät päivän toimistolla, aurinkosuojaa on turha lisätä aikaisin aamulla sillä sen vaikutus ei kestä koko päivää).

Yöllä iho menettää kosteutta, joten aamulla on tärkeää kosteuttaa ihoa ja siitä syystä lisään itse aina aamulla hoitonesteen tai seerumin kosteusvoiteen alle. Tuotteiden kerrostaminen toimii myös loistavasti meikin alla sillä mikään tuote ei yksistään ole niin paksu, että se lähtisi rullaantumaan meikin alla. Jos taas käytät pelkästään yhden paksun kerroksen kasvovoidetta, se taatusti lähtee rullaantumaan meikin alla.

Illalla erityisen tärkeää on ihon huolellinen puhdistus, sillä vaikka et meikkaisi, iholle kertyy likaa ja hikeä päivän mittaan.

 1. Kaksoispuhdistus (lue lisää kaksoispuhdistuksesta)
 2. Kasvovesi
 3. Hoitoneste ja / tai seerumi. Käytän yleensä illalla sekä hoitonestettä, että seerumia, jotta ihoni saa yöksi kunnolla hoitavia tuotteita.
 4. Kangasnaamio. Jos haluat iltaasi hemmottelua, käytä kangasnaamio. Kangasnaamiolla ihosi saa lisää hoitavaa seerumia (lue lisää kangasnaamioista).
 5. Paksumpi kosteusvoide tai yönaamio. Yöksi voi huoletta laittaa paksumman kosteusvoiteen tai yönaamion, sillä yön aikana iho menettää kosteutta ja siksi se tarvitsee paksumman ja tehokkaamman voiteen kuin päivällä.
 6. Silmänympärysvoide. Silmänympärysvoidetta kannattaa toki käyttää myös aamulla mutta erityisesti se kannattaa muistaa lisätä illalla, jolloin herkkä silmänympärysiho saa hoitoa ja kosteutta.
 7. Kasvoöljy. Yöksi voit käyttää myös kasvoöljyä, joka tuo ihollesi extrakosteutta. Kasvoöljyn tehokkuus perustuu sen koostumukseen, sillä öljy pystyy imeytymään syvemmälle ihoon ja siten se myös hoitaa ihoasi tehokkaammin. Kasvoöljy myös estää kosteuden haihtumista iholta, eli se myös tehostaa kosteusvoiteen imeytymistä ja sen tehoa. En suosittele korvaamaan kasvoöljyllä kosteusvoidetta, sillä nämä kaksi tuotetta nimenomaan ns. täydentävät toisiaan. Kasvoöljy tulee myös aina ihonhoidossa viimeisenä, ei esimerkiksi seerumin tilalta.

Illalla kannattaa panostaa siis erityisen hoitaviin ja kosteuttaviin tuotteisiin, jotta ihosi saa yön aikana tarpeeksi kosteutta. Erityisesti kuiva iho kuivuu entisestään yön aikana. Yöksi kannattaa myös laittaa hoitavampi yönaamio tai kasvoöljy, joita ei päivällä pysty paksun koostumuksen vuoksi käyttämään. Kesällä liian paksu kosteusvoide voi myös tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa siten näppyjä, joten siitäkin syystä suosittelen paksumpia hoitotuotteita vain illalla käytettäväksi.