Kosmetiikan ainesosaluettelo & iholle haitalliset aineet

Sanon jo alkuun, että tämä on aihe, josta on paljon erilaisia mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että parabeenit ovat haitallisia iholle ja osa sitä mieltä, että ne eivät ole. Olen tehnyt paljon tutkimusta tämän blogitekstin eteen ja merkitsen loppuun lähteet, jotta epäileväisetkin voivat käydä tarkistamassa asian.

Tässä blogitekstissä haluan siis kertoa kosmetiikan ainesosaluettelosta, mitä sieltä kannattaa katsoa ja kertoa iholle ”haitallisista” ainesosista. Siksi ”haitalliset”, koska EU:ssa ei saa myydä kosmetiikkaa, joka olisi iholle oikeasti haitallista. Kaikelle kosmetiikalle tehdään turvallisuusselvitykset, jossa tuotteen ainesosat käydään läpi. Itse olen rekisteröinyt mm. Eyenlipin tuotteet ja teettänyt niille turvalisuusselvitykset, joten minä todellakin tiedän, millainen prosessi on saada tuotteet myyntiin Eurooppaan. Siitä prosessista ei mikään vaarallinen tuote läpi pääse.

Toki osa ainesosista voi aiheuttaa herkälle iholle ärsytystä, joten ainesosaluettelo kannattaa tsekata, erityisesti jos ihosi on herkkä.

Ainesosaluettelo

Ainesosaluettelossa raaka-aineet luetellaan suurimmasta pienimpään. Eli se raaka-aine, joka ainesosaluettelossa on ensimmäisenä, on tuotteen pääraaka-aine ja sitä tuote sisältää eniten. Ainesosaluettelosta selviää siis mitä ainesosia tuotteessa on käytetty mutta tarkkaa reseptiä siitä ei löydä. Eli jos tuotteessa on käytetty hyaluronihappoa, ei ainesosaluettelosta selviä, kuinka paljon tuotteessa on hyaluronihappoa. Jos siis haluat vältellä jotain tiettyä ainesosaa, ainesosaluettelon lukeminen on tärkeää.

Tässä muutamia tärkeitä / kohuttuja ainesosia:

 • Alkoholi. Alkoholista usein ajatellaan, että se on ihonhoidossa todella huono raaka-aine. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä on olemassa myös iholle hyödyllisiä alkoholeja (ce­tyl al­co­hol, ste­a­ryl al­co­hol, pro­py­le­ne gly­col).  E- ja A-vi­ta­mii­nit (to­cop­he­rol ja re­ti­nol) ovat myös al­ko­ho­le­ja. Alkoholit, jotka saattavat kuivattaa ihoa ovat de­na­tu­red al­co­hol, isop­ro­pyl al­co­hol sekä et­ha­nol. Ei siis kannata suoraan vältellä kaikkia alkoholeja. Myös esimerkiksi käsivoiteissa on alkoholia ja käsivoiteet eivät suinkaan kuivata ihoa. Esimerkiksi luonnonkosmetiikka sisältää yleensä paljon alkoholia, sillä se on yksi harvoista luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjä säilöntäaineita.
 • Glyseriini (gly­se­rin tai gly­ce­rol) on ve­den jäl­keen toi­sek­si ylei­sin ai­ne­so­sa kos­me­tii­kas­sa. Gly­se­rii­niä käytetään paljon, koska se on te­ho­kas kos­teut­ta­ja.
 • Hyaluronihappo (hy­a­lu­ro­nic acid, sodium hyaluronate) on ihon su­per­kos­teut­ta­ja. Hyaluronihappo on erityisen hyvä ainesosa ihonhoidossa, sillä se sopii kaikille ihotyypeille. Hyaluronihappoa on ihossa luonnostaan, joten se ei allergisoi.
 • Parabeenit (muun mu­as­sa met­hyl­pa­ra­ben, et­hyl­pa­ra­ben, bu­tyl­pa­ra­ben) ovat kos­me­tii­kan säi­lön­tä­ai­nei­ta, joi­den mah­dol­li­sis­ta hai­tois­ta on ol­lut pal­jon kes­kus­te­lua. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole todistettu, että parabeenit olisivat iholle haitallisia (jossain tutkimuksessa oli tutkittu rintasyöpää sairastavia ja 9/10 oli löydetty pieniä määriä parabeeneja mutta yhteyttä parabeenien ja rintasyövän välillä ei ole löydetty). On myös tärkeää huomioida, että tuotteet tarvitsevat säilöntäaineita, jotta ne eivät esimerkiksi homehdu. Jos siis tuotteessa lukee ”paraben free” tai ”ei sisällä parabeeneja”, siinä on todennäköisesti käytetty jotain toista säilöntäainetta. Kaikissa vesipohjaisissa tuotteissa täytyy olla säilöntäaineita, jotta niissä ei ala kasvamaan mitään epämääräistä. Säilöntäaineet siis takaavat tuotteet turvallisuuden.
 • Silikonit (di­met­hi­co­ne, met­hi­co­ne, cyc­lo­pen­ta­si­lo­xa­ne, po­ly­di­met­hyl­si­lo­xa­ne, di­met­hi­co­nol, po­ly­bu­te­ne, VP/VA co­po­ly­mer) ovat po­ly­mee­re­jä, joita lisätään tuotteisiin silottamaan ihoa tai hiuksia. Si­li­ko­ne­ja on usein mu­ka­na hoi­to­ai­neis­sa, si­lot­ta­vis­sa hoi­to­tuot­teis­sa, pri­me­reis­sa sekä mei­kin­kiin­ni­tys­suih­keis­sa. Jotkut sanovat että silikonit tukkii ihohuokosia, osa sanoo että silikonit luovat iholle suojaavan esteen, joka estää mm. kosteutta haihtumasta.

Itse käytän ja testaan todella paljon kosmetiikkaa enkä välttele mitään tiettyjä aineita. Vilkaisen aina ainesosaluettelon, jotta näen esimerkiksi aloetuotteista, onko aloe niissä pääraaka-aineena. Myös esimerkiksi hyaluronihappoa sisältävissä tuotteissa koitan ainesosaluettelon perusteella arvioida, paljonko hyaluronihappoa tuotteessa on. (Tämä on toki haastavaa mutta ainesosien järjestys antaa osviittaa, onko tuote 97% hyaluronihappoa vai 1%). Olen siis kaikkiruokainen kosmetiikan suhteen ja jotta luopuisin jonkun tuotteen / ainesosan käytöstä, haluaisin siitä tieteellistä tutkimusaineistoa.

Minusta onkin hieman hassua, että joissakin tuotteissa erikseen mainitaan, että eivät sisälle iholle haitallisia parabeeneja kun tästä ei mitään tieteellistä todistusaineistoa ole. Toki kyseessä on säilöntöaine ja jos haluaa minimoida kemikaalien määrän, kannattaa välttää myös parabeeneja. Tämä on mielenkiintoinen aihe, mistä mielelläni itsekin opiskelen lisää, joten linkkaa ihmeessä alle jos tiedät hyviä artikkeleita aiheeseen liittyen! :)

Lähteet:

 • https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ymparistomyrkyt/tarkempaa-tietoa-ymparistomyrkyista/parabeenit
 • https://trueskincarecenter.com/blog/are-parabens-bad-for-your-skin/
 • https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.html
 • https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/14/kosmetiikan-kemikaalit-aiheuttavat-rajuja-oireita-kokenut-laakari-neuvoo
 • http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/sailontaaineet_tarkea_osa_tuoteturvallisuutta/
 • http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/parabeenit_kysymyksia_ja_vastauksia/
 • http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_turvallisuus_ja_lainsaadanto/kosmetiikan_ainesosien_saantely/
 • https://blogit.terve.fi/pilketta/luonnonkosmetiikassa-reilusti-alkoholia/
 • https://www.ruohonjuuri.fi/ekotietoa/luonnonkosmetiikka-ja-alkoholi/
 • https://incimix.wordpress.com/2012/02/21/alkoholi-kun-alkoholi-eiko/