Vinkit happotuotteiden käyttöön ihonhoidossa

Nykyään puhutaan paljon AHA- ja BHA-hapoista ihonhoidossa, mutta mitä ne oikeastaan ovat ja mitä eroa niillä on?

AHA eli alfahydroksihapot ovat ryhmä vesiliukoisia happoja, jotka kuorivat ihon pinnalta kuolleet ihosolut. Iho tuntuu pehmeältä ja näyttää tasaisemmalta sekä kirkkaammalta. Poistamalla ylimääräiset kuolleet ihosolut voi myös estää ihohuokosten tukkeutumista, joka taas ennalta ehkäisee epäpuhtauksien syntymistä. AHA-happoja ovat esim. glykolihappo, maitohappo ja mantelihappo. Esim. COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid on loistava AHA-happoja sisältävä tuote.

BHA-hapot eli betahydroksihapot ovat taas joukko rasvaliukoisia happoja, jotka kykenevät toimimaan syvemmällä ihohuokosissa ja kuorivat sekä puhdistavat niitä sisältäpäin. Tämä ehkäisee tehokkaasti epäpuhtauksien syntymistä. BHA-hapot ovatkin siis loistava vaihtoehto epäpuhtaalle iholle. Kosmetiikassa yleisesti käytettyjä BHA-happoja ovat salisyylihappo sekä betaiinisalisylaatti. COSRX BHA Blackhead Power Liquid on yksi maailman suosituimmista BHA-tuotteista, eikä ihme!

Miten happoja tulisi sitten käyttää? Happotuotteiden käyttö voi tuntua aluksi vaikealta, mutta oikein käytettynä niillä voidaan saada aikaan loistavia tuloksia ihonhoidossa. Muistamalla muutaman niksin, on happotuotteiden käyttö helppoa ja turvallista.

  1. Valitse omalle ihollesi sopiva tuote. Epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon hoitoon kannattaa valita BHA-happoja sisältävä tuote, muille ihotyypeille AHA-hapot voivat olla hyödyksi. Myös molemmista hapoista voi olla hyötyä, silloin kannattaa käyttää esim. toista tuotetta illalla ja toista aamulla, tai täysin eri päivinä. Joissain tuotteissa on yhdistetty molempia happoja, jolloin ne toimivat hyvin myös yhdessä. Tästä esimerkkinä COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner -kasvovesi.
  2. Aloita käyttö varovasti. Kun tutustutat ihosi happotuotteille, kannattaa käyttö aloittaa esim. kerran viikossa. Kun iho tottuu tuotteeseen, voi käyttöä lisätä tarpeen mukaan. Liiallinen happotuotteiden käyttö voi aiheuttaa ihoärsytystä ja kuivuutta, joten tunnustele ihosi kuntoa.
  3. Tasapainota ihon pH ennen happotuotteiden käyttöä. Hapot ovat nimensä mukaan happamia. Esimerkiksi ihon puhdistustuotteet taas ovat monesti hieman emäksisiä. Jos happotuotteen levittää iholle, ennen kun ihon pH on normalisoitu esim. kasvovedellä, voi happotuote neutraloitua liian nopeasti eikä toimi yhtä tehokkaasti. Ihon luontainen pH on n. 5. COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser on matalan pH:n puhdistusgeeli, joka ei järkytä ihon omaa pH-arvoa.
  4. Anna happotuotteen vaikuttaa iholla hetki, ennen seuraavien hoitotuotteiden levittämistä. Myös seerumit ja kosteusvoiteet voivat neutraloida happotuotteen liian aikaisin, joten paremman vaikutuksen saamiseksi voi happotuotteen leivittämisen jälkeen odotella n. 10-20 minuuttia ennen seuraavaa tuotetta. Tämä ei ole pakollinen vaihe.

 

Verkkokaupasta löydät COSRX happotuotteet, jotka ovat nousseet lähes kulttituotteiksi korealaisessa ihonhoidossa.